Dagens jobblunch och mellis/dessert
Typ samma ingredienser i soppan som i efterrätten? Yupp. Gott? Yupp. Enkelt? Yupp. Supersnabbt? Yupp. Är jag jättenöjd? Yupp! Tänker jag att jag ska börja storhandla så att jag alltid har frysen full och kan laga detta? Eventuellt. Här kommer recept på urgod knallgrön ärtsoppa och en ärtglass som inte smakar ärtor (fråga vem som helst).
GRÖN ÄRTSOPPA MED MYNTA OCH LIME
Ingredienser:
1 lök
0-2 vitlöksklyftor
ca 2 cm riven ingefära
Kokosolja (eller annan bra och god stekolja)
300 g frusna gröna ärtor
2 avokados
1 kvist mynta
Vatten
Skalet och saften av 1/2-1 lime
Chiliflakes
Pumpakärnor
Salt och/eller flingsalt
Gör såhär:
Fräs lök, vitlök och ingefära i olja. Addera ärtorna, sprid ut dem i kastrullen och häll på vatten så att det precis täcker. Koka upp. Addera två avokador och myntablad. Mixa slätt. Smaksätt med rivet limeskal, limesaft och salt. Toppa med chiliflakes, flingsalt, pumpakärnor och ringla över lite god olivolja. Gott!
ÄRTGLASS SOM INTE SMAKAR ÄRTOR
Ingredienser:
200 g frusna ärtor
3 frusna bananer (skär dem i bitar innan infrysning)
4-5 dadlar
1 kvist mynta
Rivet skal och saft från en saftig lime
1 krm lakritspulver
1/2-1 dl havremjölk
Gör såhär:
Mixa dadlarna och havremjölken (börja med 1/2 dl, addera en 1/2 till om mixern behöver det för att greja dadlarna). Lägg i resten av ingredienserna. Mixa igen. Lägg upp i skål, toppa med lite hallon och addera mer lakritspulver och pressad lime om du vill ha ännu mer smakfest åt något håll.
Bjud någon och låt hen gissa ingredienserna.