Vi behöver inte elitträna för att må bra

04_earth_erikakitsgolevik_by_delafoi_LR.jpg

Testa ett alternativt hållningssätt till träning. Att verkligen lyssna och ge dig själv det du behöver nu, istället för att försöka få kroppens dagsläge att anpassa sig efter en statisk plan som ska leda till ett mål i framtiden. Framtiden är nu. Må bra nu. Rör dig som du vill känna dig. Nu.

Fenomenet att röra på sig för att balansera ett annars stillasittande liv uppkom med industrialismen för cirka 200 år sedan. I takt med att stillasittandet sedan ökat har åtgärderna för att få oss att träna regelbundet blivit allt mer finslipade och när personlig träning-boomen slog till på 1990-talet gjorde den det med ett upplägg på träning som i många fall följer samma form som en idrottsmans, det vill säga fokus på ett specifikt och mätbart framtida mål.
Här tappar vi något… balansen! Att röra på sig ”bara” för att balansera ett stillasittande liv räknas inte längre. Att ”bara” vilja må bra är nämligen inte ett ”tillräckligt tydligt mål”. 

Jag vet, många motiveras av att träna mot ett mål, det passar deras mindset och ger dem energi. Det är inte er jag talar nu. Jag vill vända mig till alla oss andra!
Vi som inte tycker att tiden på milen är viktig, som inte bryr oss om hur tung hanteln var, vi som trötta bara av att höra orden ner i vikt. Vi är inte lata! Träning är för oss också. Vi behöver bara hämta motivation från en annan plats.

Kortsiktiga mål, snarare än långsiktiga, gör rörelse intressant varje dag. Och det ger resultat – varje dag. Hur du rör dig påverkar inte bara din framtida fysik, utan även ditt mentala tillstånd. Och den effekten är omedelbar. Du behöver med andra ord inte vänta för att skörda hem vinsterna.
För den som inte har en idrottsmans sinnelag finns en starkt motiverande kraft att hämta i att helt släppa en idrottsmans sätt att träna.
Fråga dig istället: Hur känner jag mig nu och hur vill jag känna mig om en halvtimme? Och hur ska jag röra mig för att skapa det tillståndet?

Vi kan alltså låta vårt mentala tillstånd och önskan, styra vilken typ av träning vi väljer att göra. Det gör det möjligt att lyfta blicken, som varit fastnaglad på kroppen sedan Jane Fonda klev i sin glansiga träningsdräkt, se sig själv i ögonen och fråga: vad behöver du?

Det synsättet ligger till grund för elementen som kategoriserar träningen på både på min onlineträningskanal och event.

Du behöver kraft:
JORD
Oavsett vilken intensitet du väljer (mjuk, dynamisk, pulshöjande eller stilla) har dessa klasser gemensamt att de har fokus på händer, fötter och marken. Vi lägger fokus neråt och inåt för att hitta balans och kraft uppåt, framåt, utåt.
Klasserna är avskalade, enkla och har i regel stora och väldigt rejäla övningar som förutom att bygga fysisk styrka ger en känsla av kraft.

Du behöver energi:
LUFT

När vi är sega och trötta är rörelse det i särklass bästa sättet att piggna till. Givetvis kan tröttheten bero på sömnbrist, att du ätit dåligt eller är sjuk. Men väldigt ofta beror det helt enkelt på att vi har varit för inaktiva och behöver få en skjuts syre in i systemet samt sätta fart på de hormoner (dopamin, serotonin, noradrenalin) som ger oss ny energi.
Luft-klasserna består av övningar och rörelser som är lekfulla och undersökande. De mjuka och stilla sekvenserna är lätta och sköna, de dynamiska och pulshöjande en smula galna med ingredienser som all in tokdans och stå på händer.

Du behöver stillhet:
ELD
Eld-klasserna består av träning som kräver full fokus och att du jobbar med tydliga och raka linjer genom hela klassen. Mycket fokus ligger på din core, sparkar, slag och noggrannhet. Den här träningen samlar dig både fysiskt och mentalt.

Du behöver balans:
VATTEN

Stress sätter sig i kroppen i form av spänningar runt käkar, nacke, axlar, höfter. Det kan ge en känsla av kantighet både fysiskt och mentalt. Att röra sig på ett sätt som får de fysiska spänningarna att släppa är därför utmärkt för att lindra även känslomässig stress.
Vattenklasserna är – genomgående oavsett intensitet – framtagna för att öka förmågan att både kombinera och växla mellan styrka och mjukhet.